Det kan inte bli mer klassiskt än ett par svarta Oxfords i toe cap utförande. Ett par svarta Oxfords brukar vara den första modellen man kommer i kontakt med när man ger sig in i världen av kvalitetskor, av den enkla anledningen att den ofta bärs till den mörka kostymen. Således blir ett par svarta Oxfords en utav hörnstenarna i din skogarderob.

En Oxford är en snörsko med stängd snörning där öppningen är sydd ner under en så kallad Vamp (en del av skons ovanläder).

Oxfords används traditionellt sett mer formellt och är mycket vanliga i toe cap utförande. Oxfords är populära och finns sedan en lång tid tillbaka i många olika utföranden, till exempel full eller semi brogue. En av teorierna är att Oxfordmodellen härstammar från en halvhög känga med öppning på sidan. Öppningen blev sedan snörad och flyttades till skons ovansida.

Denna lättare lågsko började användas av studenterna på Oxford University i protest mot den mer traditionella kängan som användes under den tiden. En annan teori lyder att modellen härstammar från Skottland där den fick namnet Balmoral, antagligen efter slottet med samma namn. I USA kallar man oftast Oxford modellen för Balmoral. Generellt brukar engelsmännen använda namnet Oxford och amerikanarna Balmoral eller Bals. Balmoral kan idag även referera till en helt annan typ av modell där Vampen bildar två fält på skon och går hela vägen bak till hälen.

Vår tolkning av en klassisk Oxford i toe cap utförande heter Aldwych och finns i flera material och färger. Nedan visar vi modellen i Black Calf på Capital-lästen.

IMG_0828-600 IMG_0831-600 IMG_0832-600 IMG_0833-600