Vi kommer nu att få följa med ett par Loake 1880 Chester på ett av det mest tidskrävande momenten i tillverkningen, nämligen finishen.

1

Borsten som används i första momentet för finishen “burnished” är relativt hård och roterar i hög hastighet. Ett hårt vax appliceras för att polera upp ovanlädret. Det här är inte så lätt som det ser ut. Om man trycker för hårt, har för mycket vax eller låter borsten gå för fort finns det en risk att man bränner lädret.

2

Om allt har gått rätt till skall det se ut som på bilden ovan. Man kan tydligt se på tån att ovanlädret fått en mörkare nyans.

3

En kräm för antikbehandling appliceras. Krämen färgar in skon samt ger den ett härligt “åldrat” utseende. Man arbetar även ner krämen i perforeringarna för att de skall bli mörkare.

4

En svamp är absolut det bästa sättet att applicera krämen på. Det är också den bästa metoden för att få ner krämen i perforeringarna (brogue-mönstret). Det är väldigt viktigt att krämen sprids jämnt över skon annars blir de lätt missfärgad och ser “fläckig” ut. Detta görs lättast med en trasa.

5

Vi använder oftast inte färgsprutor för finish men i detta fall är det absolut de lättaste sättet att gå tillväga. Sprayen är en aning färgad och ger mindre av den antika finishen till skillnad från krämen vi använde tidigare. Huvudsakligen gör man detta för att förse skon med en slät yta som sedan poleras utan att fläcka ner skon.

6

Nu är det dags att polera skon. Med en mjukare borste, mjukare vax samt att borsten roterar i lägre hastighet. Till skillnad från det första momentet, har denna borste en mer masserande effekt. Skons ovanläder får ett härligt djup och lyster.

7

Här är en före och efter bild som visar hur mycket vi har förändrat skons utseende med “Burnished” finishen. Varje par tar ungefär 20 minuter att färdigställa och allt sker för hand.

Vi har endast färdigställt en sko för denna fotografering, nu till den svåra uppgiften, att få samma finish på den andra skon. Två olika stycken läder kommer aldrig att bete sig exakt lika när vi utsätter dem för denna process. Allt handlar alltså om skicklighet, erfarenhet och känsla i hantverket. Vårt mål är självklart att vara konsekventa, men två par handgjorda skor kommer aldrig att se exakt likadana ut. Vi anser att det är en del av charmen med handgjorda skor.

Tags: Produktion