941556_466751876734615_701074340_n

Vi får ofta frågan om skillnaden mellan Oxford och Derby. I detta inlägg reder vi ut eventuella frågetecken.

En Oxford är en snörsko med stängd snörning där öppningen är sydd ner under en så kallad Vamp (en del av skons ovanläder). En Derby (även kallad Gibson) är en snörsko med öppen snörning där plösarna är sydda ovanpå skons Vamp.

Oxfords används traditionellt sett mer formellt och är mycket vanliga i toe cap utförande. Oxfords är populära och finns sedan en lång tid tillbaka i många olika utföranden, till exempel full eller semi brogue. En av teorierna är att Oxfordmodellen härstammar från en halvhög känga med öppning på sidan. Öppningen blev sedan snörad och flyttades till skons ovansida.

Denna lättare lågsko började användas av studenterna på Oxford University i protest mot de mer traditionella kängan som användes under den tiden. En annan teori lyder att modellen härstammar från Skottland där den fick namnet Balmoral, antagligen efter slottet med samma namn. I USA kallar man oftast Oxford modellen för Balmoral. Generellt brukar engelsmännen använda namnet Oxford och amerikanarna Balmoral eller Bals. Balmoral kan idag även referera till en helt annan typ av modell där Vampen bildar två fält på skon och går hela vägen bak till hälen.

Skor i Derbyutförande användes flitigt i sport- och jaktsammanhang runt 1850. I USA kallas ofta Derbyvarianten för Blucher. Även om dessa två skiljer sig en aning i konstruktionen. Engelsmännen kallar i sin tur oftast en Blucher för Plain Tie. Derbyn med sin öppna snörning ger oftast mer plats över vristen och gör att skon kan justeras lättare.

Derbyn passar därför överlag fler typer av fötter än Oxford modellen.

Tags: Historia